{ "title": "Çil Lazer Tedavisi", "image": "https://www.lazertedavisi.gen.tr/images/cil-lazer-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 07:33:03", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Çil lazer tedavisi, çiller güneş ışınlarından neden olan deri altında oluşan lekelerdir. Derimizde renk üreten hücreler bulunmaktadır. Bu hücrelere melanosit adı verilir. Bu hücreler bir boya maddesi salgılar ve bu maddeyi derinin üst tabakasında bulunan hücreler depolar. Melanin gün ışığını emerek derimizi ve deri altı dokuları güneşin olumsuz etkilerinden korurlar. Melanosit hücreleri aşırı güneşe maruz kaldıkları zaman melanin pimentlerini aşırı salgılayarak çil olarak bildiğimiz lekelenmelere neden olurlar. Yani çillerin oluşması derinin güneşle aşırı hasarlanması sonucunda oluşur. Çiller normalin üzerinde melanin pigmentinin toplanması anlamına gelir ve derinin epidermis olarak isimlendirilen üst katmanında yer alır.

Güneşin çil üzerindeki etkisi

Çok fazla güneşlenmek çillenmeyi arttırır. Bunun yanında denizciler, inşaat işçileriyle uğraşan kişiler, çiftçiler ve açık havada çalışan kişilerde çillenme daha yoğun görülür. Solaryum gibi yapay ışık kaynakları da çillenme sorununu arttırır. Kış mevsiminde güneşle temasın azalması nedeniyle birikmiş melanin pigmenti yüzeysel soyulma ile azalır veya görünmez olur. Ancak bir sonraki ilkbahar yaz aylarında güneşle temas artar ise çiller tekrar çıkabilir.

Çiller kanserli bir doku olmazlar ve kansere dönüşmezler. Ancak derideki her türlü lekede olduğu gibi bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelilerdir.

Çiller lazer tedavisi ile yok edilebilirler. Öncelikle bu lekelerin dermatoloji doktoru tarafından incelenmesi gerekir. Bu var olan lekelerin çil olup olmadığı, kanserojen özelliği olup olmadığı yönünde emin olmak gerekir. Çil olduğuna karar verilirse lazer tedaviyle yok edilebilir. Çiller dertinin üst katmanında yer almaları ve çili oluşturan melaninin leser ışığını iyi emen bir madde olması nedeniyle lazerle yok edilme oranı en yüksek deri lekeleridir.

Lazerle çillerin yok edilmesi kişilerin canını yakarmı?

İnsanların canını çok az sivri sinek ısırığı kadar bir acı olabilir. Bu nedenle işlem öncesi tedavi alanı anestezik krem uyuşturulur. İşlem yapılacağı zaman soğuk hava akımı kullanılarak tedavi yapılacak alan serinletilir. İşlem sonrasında yaklaşık yarım saat devam eden iğnelenme hissi olabilir. Bu şikâyeti azaltmak için soğuk kompres ya da soğuk maske uygulamaları yapmak tavsiye edilir.

Çilleri yok etmek için yapılan lazer tedavisinin yan etkisi varmı?

Lazerle çil tedavisi sonrası tedavi yapılmış olan yerde kabarıklık ve kızarıklık oluşabilir. Kabarıklık şikâyetler normaldir ve bir iki saat içinde yok olurlar. Kızarıklık şikâyetleri ise morumsu bir renge döner ve 7-10 gün içinde soyularak yok olurlar. Kabuğun kalkması sonrasında derinin rengi genelde pembe olur ve ince olur. Bu nedenle korumak gerekir. Nemlendirici kremler ve güneş koruyucu kremler kullanmak bu süreçte çok önemlidir. Pembe deri kişiden kişiye değişebilir ve bir ya da üç haftada düzelir.
" } ] }