{ "title": "Çatlak Tedavisi Lazer", "image": "https://www.lazertedavisi.gen.tr/images/catlak-tedavisi-lazer.jpg", "date": "19.01.2024 10:34:00", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Çatlak Tedavisi Lazer, cilt çatlakları cildin alt dokularında yoğun ve sürekli gerilme sonucu vücudun değişik bölgelerinde ortaya çıkar. Cildin sürekli gerilmesi ciltteki bazı hücrelerin içinden kimyasal maddelerin açığa çıkmasını tetikler. Bunun sonucunda da cildin alt dokularında kolajen ve elastik lifler zarar görür. Cilt yüzeyindeki çatlak erkeklere nazaran daha çok bayanlarda ve özellikle de hamile bayanların çoğunda görülür. Hamile bayanların neredeyse %90'ında cilt çatlağına rastlanır. Çatlaklar hamilelik süresince belki de tüm kadınların en fazla çekindiği sorunlardan bir tanesidir. Özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bayanların daha fazla kilo almaya başlaması ile cilt yüzeyinde gerilmeler meydana gelir. Bu gerilmeler daha sonra cilt yüzeyinde ince çizgilerin oluşmasına yol açar. Genç yaştakilerin cilt yapısı daha gergin olduğu için hamileliği erken yaşta yaşayan bayanlarda çatlaklar daha çok etkili olur. Ayrıca hamile bayanların kilosu boyuna göre eğer daha fazlaysa ciltteki gerilme de daha fazla olur. Bu da beraberinde çatlak oluşumunu artırır. Hamile bayanlarda cilt çatlağının görülmesinin en büyük nedeni kısa sürede ani kilo alınmasıdır. Çatlaklar genellikle karın ve göğüs bölgesinde görülür. Ergenlik çağındaki gençler sürekli gelişim gösterdikleri için onlarda da cinsiyet fark etmeksizin cilt çatlakları görülür. Ergenlik çağındaki erkeklerin genelde omuz bölgelerinde, uyluk bölgesi ve kuyruk sokumunda görülürken genç kızlarda ise kalça ve göğüs bölgesinde cilt çatlağı yaşanır. Fakat vücudun farklı yerlerinde de diz arkası ve üst kol gibi cilt çatlağı görülebilir. Bunların dışında cilt çatlakları genetik ya da hormonsal bozukluklar nedeniyle de görülebilir. Örneğin uzunca bir süre kortizon tedavisi gören bir hastada cilt çatlağı yaşanma olasılığı oldukça yüksektir. Cilt çatlağı ilk oluşmaya başladığında genelde pembe ya da açık mor rengi şeritler şeklinde bir görünüme sahiptir. Gün geçtikçe bu renkler gri renge daha sonra da beyaz dönüşerek daha az fark edilir duruma gelir. Kalça, basen, karın ve göğüs yerlerinde cilt altındaki yağ dokusu vücudun diğer bölgelerine oranla fazla olduğu için en çok bu bölgelerde çatlak meydana gelir. Cilt çatlağının her bölgede farklı şekillerde görülür. Genelde çatlak farklı uzunluklara sahipken genişlikleri 1 ile 10 mm arasında değişir. Kortizon tedavisi gören hastalarda ise cilt çatlağı daha derin ve yayvan şekillerde görülebilir.

Çatlak Tedavisinde Lazerin Etkileri Nelerdir?

Çatlak tedavisinde lazer yöntemi oldukça etkilidir. Cilt çatlağının vücuttaki evrelerine göre seans adetlerine karar verilir. Her tip ve her evre çatlak tedavisi için lazer yöntemi kullanılabilir. Lazer tedavisi genelde 3-6 hafta ara ile ve en az 4-6 oturum seans şeklinde yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavide lazer yönteminin hiçbir faydası olmaz. Çatlaklar iyileştikten sonra seansların aralıkları daha uzun süreler olabilir. Buna lazerde koruma evresi adı verilir. O bölgede tekrar çatlak oluşumunu engellemek için uygulanır. Lazer tedavisinde açık tenli ya da koyu tenli fark etmeksizin cilt üzerinde kızarıklık, tatbik edilen cihaza ve bölgeye göre de kabuklanma görülebilir. Ayrıca esmer tenli kişilerde deride de lekelenmeler de yaşanabilir. Bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır. Seans sonrası kızarıklıklar 1-2 güne geçebilirken kabuklanma için ayrıca kremler kullanılması tavsiye edilir. Bunun için özellikle A vitamini içeren kremler tercih edilebilir. A vitamini içeren kremler lazer tedavisinden sonra da kullanılabilir. Düzenli şekilde kullanımda ciltte gözle görülür değişimler gözlemlenir. Krem kullanılırken çatlak oluşan bölgede elle dairesel masajların da yapılması gerekir. Çatlak tedavisinde lazer başarılı sonuçlar elde edilebilmesi için gün içinde 2-3 litreye yakın sıvı tüketilmelidir. Düzenli sıvı tüketimi cildin nemlenmesi ve esnek bir yapıya kavuşması için oldukça yardımcı olmaktadır.
" } ] }